2017. feb 16.

Fejlesztettük a jövő fejlesztőit

írta: Ágnes Biri
Fejlesztettük a jövő fejlesztőit

A Schönherz Akadémián belül, a 2016. őszén indult Java EE csoport tagjai számára első alkalommal került megrendezésre egy, a közös projektmunkát megelőző csapatépítő tréning.

 

Hogy miért volt erre szükség? A “végzett” hallgatók közül szinte minden második diák kiemeli, hogy az egyik legnagyobb kihívást a csapatmunka jelentette, ennek ellenére viszont nagyon élvezték. Sajnos az egyetemi oktatás keretei gyakran nem engedik meg, hogy a hallgatók tényleg kipróbálhassák magukat csapatjátékosként.16265717_185659421911796_6353976929303112233_n.jpg

“Csapatjátékos” alatt nem arra gondolunk mikor ráírok a feladatra öt nevet, de valójában egy ember dolgozott rajta, hanem mikor tényleg függ a munkámtól más és én is ugyanúgy függök a másiktól.

Úgy gondoljuk, hogy a kihívást jelentő dolgokat érdemes megalapozni, ezért egy négy órás tréning alkalmával olyan feladatokat válogattunk össze a hallgatóknak, ami fejleszti az együttműködési készségüket, a csoporton belüli és a csoportközi kommunikációt, továbbá érintettük a bizalom és a konfliktusok kezelésének a megoldásait is. Mindezt interaktívan és nem-formálisan.

 

Na jó, de akkor ez most egy terápia volt? Körben ültek és beszéltetek az érzéseikről? Teszteket töltöttek ki és beszélgettetek róla? Elmondtátok, hogy “így kell jól kommunikálni és ügyesen együttműködni”? 

A kérdésekre a válasz pedig egytől-egyig a nem. :)

 

A srácoknak olyan feladatokat tettünk össze, ami nekik is élvezhetőek és a feladat alatt rájöhettek azokra a technikákra, amikkel ők könnyebben tudnak majd együtt dolgozni a következő néhány hétben a projektmunka során. Például az egyik feladatban ki kellett alakítaniuk egy olyan „Gamer” szobát, amelyben szívesen töltenék szabadidejüket. 

A visszajelzések alapján sikerült élményt adnunk annak a tíz diáknak, akik már belevágtak a projektmunkába. Bízunk benne, hogy ezzel is segítettük a közös munkát és több energiájuk marad majd arra, hogy minél jobb teljesítményt hozzanak ki magukból.

Nagyon jó volt látni, hogy egy ilyen, a komfortzónájuktól távoli helyzetben is mindenki megpróbálja kivenni a részét a feladatokból, próbál játszva tanulni és elsajátítani új készségeket.

 

Végezetül pedig köszönjük a srácok nyitottságát és lelkesedését! Mi nagyon jól szórakoztunk!

Kitartást és sok sikert kívánunk a projektmunkához!

 

Mészáros Ági és Kenéz Zsani

Szólj hozzá

tipp karrier informatika workshop akadémia tréning diákmunka csapatépítő iskolaszövetkezet HR IT JUNIOR szakmai diákmunka karrierindítás schönherz akadémia debreceni informatika JAVA EE